Unngå nettsvindel
Selv når vi er klare over hvordan nettsvindel fungerer, kan vi likevel bli lurt. Her er noen tips til hvordan en svindel tenker som kan hjelpe deg å ikke bli svindlet om du skulle havne i en situasjon du er usikker på.
Svindlerne later som de er noen du stoler på
Det er nå vanligere og vanligere at svindlere bruker falske telefonnumre og epostadresser som gjør det vanskeligere å se mistenkelige nummere som tidligere har vært enkle å gjennomskue. Svindlere bruker mye tid og krefter på å bygge tillit ved å utgi seg for å være kjente aktører som banker eller offentlige instanser. Det er viktig å gjøre ekstra undersøkelser som bekrefter at aktører som kontakter deg er dem de utgir seg for å være, uten å verifisere med de som kontakter deg.
Svindlerne spiller på din respekt for autoriteter
Svindlere vet at folk har iboende respekt og autoriteter som politi eller store selskaper. Når de i tillegg introduserer stressende situasjoner som går på tid og penger, vet de at vi er mindre tilbøyelige til å utfordre eller stille spørsmål ved situasjonen. Det er alltid viktig å huske på at om du blir introdusert til en situasjon som haster, så her det et stort faresignal. I virkelige situasjoner blir du som regel kontaktet i god tid før en tidsfrist eller en hendelse inntreffer.
Svindlerne stresser deg
Svindlere passer på å skape hastverk i sine offer. De påstår at noe viktig er på spill slik at de får deg til å handle impulsivt. De bruker også press og frykt for å lure deg til å gi sensitive opplysninger som BankID-koder. Ingen seriøse aktører vil noen gang be deg om å gi opplysninger som BankID-koder eller passord, heller ikke for å bekrefte personopplysninger. For eksempel har din bank all tilgang de trenger til din konto, og har ingen behov for sensitive opplysninger for å kunne hjelpe deg.
Svindlerne snakker og skriver godt norsk
Svindlere i dag behersker norsk godt og er mye mer overbevisende i kommunikasjonen. Tidligere kunne vi lett skille en svindler ved bruken av engelsk eller gebrokkent norsk. Du må være obs på at svindlere nå er dyktige til å late som de er ekte og pålitelige.
Svindlerne er godt kjent med norske forhold og vaner
Svindlere kjenner norske kulturvaner og forhold – noe som gjør svindelen mye mer overbevisende. De sender falske meldinger i tidspunkt hvor folk forventer lignende meldinger, som for eksempel skattemeldinger. Om du har har handlet på et nettsted, kan de utgi seg for å være posten – og har du vært aktiv på en side hvor du har etterlatt sensitiv informasjon, kan de utgi seg for å være en aktør som advarer om mistenkelig aktivitet på denne siden.
Svindlerne bruker forskjellige virkemidler som ligner på de ekte
Svindlere har blitt dyktigere på å bruke avanserte teknologiske triks for å lage autentiske meldinger og innloggingssider. De kombinerer ulike metoder som for eksempel SMS og telefonsamtaler for å lure ofrene. For eksempel kan de Sende deg en bekreftelsesmail etter å ha ringt for å få det til å virke som om de er en seriøs aktør. Det vil være nødvendig å google for å finne den riktige adressen til en nettside eller en mail for å så sammenligne med den du har fått tilsendt for å sjekke om du har blitt kontaktet av en svindler. Ofte vil adressene se like ut.
Svindlerne tar ikke kontakt vilkårlig
Tiden er over da svindlere massesendte ut tilfeldig mail eller ringte tilfeldige personer for å se om de fikk napp noe sted. Nå har de en mer målrettet tilnærming, hvor de velger spesifikke mål basert på navn eller tidligere handlinger på nettet.
Svindlerne vet at noen er lettere å lure enn andre
Svindlere går etter personer som er sårbare for svindel, og de finner dem ved å lage falske nettsider eller utnytte tidligere svindelofre. Når offeret er blitt lurt kan de endre svindelen til å tilby «bistand» for å utnytte offerets frustrasjon og sinne.
Pass på
1. Aldri del passord, pinkoder eller BankID 2. Del aldri privat informasjon på SMS, e-post eller telefon 3. Vær kritisk til hvem som ringer eller sender melding 4. Bruk totrinnsverifisering 5. Spør deg selv: Er dette for godt til å være sant? 6. Se opp for falske nettsider – sjekk alltid URL 7. Ikke send over penger! 8. Ta en titt på språket og hvordan det er brukt9. Svindlere vil alltid få det til å virke som det haster, så ta deg tid til å tenke gjennom situasjonen før du handler.