Apple Wwdc23 Macos Sonoma Hero 230605.jpg.landing Big 2x

Apple annonserer macOS Sonoma

Apple avduker macOS Sonoma, det nyeste operativsystemet for Mac, med en rekke nye funksjoner. Med muligheten til å tilpasse skrivebordet med widgets og skjermsparere, betydelige oppdateringer til Safari og videokonferansing, samt en optimalisert spillopplevelse, blir Mac-opplevelsen bedre enn noensinne.

Smartere opplevelser for videokonferanser

macOS Sonoma har forbedret videokonferansefunksjoner som lar brukere presentere og dele arbeidet sitt mer effektivt. Med Presenter Overlay kan brukerne vises øverst i det delte innholdet, og Reactions lar dem legge til ballonger, konfetti, hjerter og mer i videoen. Den forbedrede skjermdelingsfunksjonen gjør det enklere å dele apper under samtaler med bare ett klikk.

Forbedring av hybrid- og fjernarbeidsflyt

macOS Sonoma introduserer en ny høytytelsesmodus i Skjermdeling-appen, som gir responsiv fjernadgang til hybrid- og fjernarbeid. Den støtter opptil to virtuelle skjermer og gir lav-latens lyd og høye bildefrekvenser. Fagfolk kan trygt få tilgang til sin innholdsskapingsarbeidsflyt fra hvor som helst, enten de redigerer i Final Cut Pro, DaVinci Resolve eller jobber med 3D-animasjon i Maya. Med støtte for referansefarger muliggjør den også fjernarbeid for fargebehandling uten behov for dedikert maskinvare eller spesialisert programvare.

Store oppdateringer til Safari

Safari, Apples nettleser, introduserer nye funksjoner som forbedrer nettleseropplevelsen for Mac-brukere. Privat nettlesing får en betydelig oppdatering med økt beskyttelse mot sporing og uønsket tilgang. Profiler hjelper brukerne med å organisere surfing etter ulike emner og holder personlig informasjon atskilt. Safari muliggjør også opprettelsen av web-apper som gir rask tilgang til favorittnettstedene og en enklere verktøylinje.

Forbedrede tilgjengelighetsfunksjoner

macOS Sonoma introduserer flere tilgjengelighetsfunksjoner på Mac. Høreapparater for iPhone kan kobles til Mac for samtaler og medieavspilling. Live Speech lar brukere uten taleevne skrive og uttrykke seg muntlig. Voice Control gir fonetiske forslag når man dikterer og redigerer tekst. Animerte bilder blir automatisk satt på pause i Messages og Safari. Blinde og svaksynte brukere kan tilpasse tekststørrelsen og bruke VoiceOver, en ledende skjermleser.

Andre oppdateringer i macOS Sonoma inkluderer:

  • Effektive PDF-er: Forbedret PDF-funksjonalitet gjør det raskt å fylle ut skjemaer med AutoFill og gir smarte anbefalinger for mottakere.
  • Innlagte PDF-er i Notater: Notater viser nå PDF-er og skannede dokumenter i full bredde, og brukerne raskt koble relaterte notater som oppskrifter eller lekser.
  • Påminnelser: Intelligente handlelister i gjør handleturer enklere med påminnelser. Lister kan organiseres i seksjoner og ordnes horisontalt ved hjelp av en ny kolonnevisning.
  • Meldinger: Brukere kan koble seg til de nærmeste med en helt ny opplevelse med klistremerker, forbedringer av funksjoner som søk, svar, grupper og synkronisering med Meldinger i iCloud.
  • Tastatur: Automatiske korreksjoner er mer nøyaktige og enklere å rette. Innebygde avslutninger hjelper brukere med å raskt fullføre setninger, mens diktering er blitt forbedret.
  • Personvern og sikkerhet: Kommunikasjonssikkerhet utvides til AirDrop, bildevelgeren, innkommende samtaler og FaceTime-meldinger, og gir ytterligere beskyttelse
  • Passord: Brukere kan nå opprette en gruppe for å dele en samling passord. Alle i gruppen kan legge til og redigere passord for å holde dem oppdatert. Deling via iCloud-nøkkelringen gir ende-til-ende-kryptert. Engangskodeverifikasjonene som mottas i Mail fylles nå automatisk ut i Safari, slik at det blir enkelt å logge inn uten å forlate nettleseren.
  • Siri: Brukere kan bare si «Siri» for å aktivere Siri 2.