Waterproof Smartphone

Har du mistet mobilen din i vann? Dette gjør du

Har du vært uheldig og mistet telefonen din under vann? Da er det viktig å umiddelbart hindre ytterligere skade før du prøver å fikse den. Ta telefonen ut av vannet, slå den av umiddelbart, og tørk den av så godt du kan.

Når du mister telefonen din i vann, kan flere ting skje. Hvis telefonen din har en høy vannbeskyttelse (IP) vurdering, vil den sannsynligvis være i orden. Da kan du ta den ut av vannet, tørke den og kanskje fortsette å bruke den umiddelbart. Hvis den ikke har lav vurdering, eller er uten vurdering i det hele tatt, kan det å miste en telefon i vannet forårsake katastrofal skade som ikke kan repareres.

Om en telefon ikke har en høy IP-vurdering, kan vann trenge inn i telefonen og komme i kontakt med interne elektroniske komponenter. Siden vann er ledende, kan komponentene kortslutte. Mobilen kan midlertidig bli slått av eller få permanent skade.

Hvordan fikse en telefon som falt i vann

 1. Slå av telefonen. Før du gjør noe annet, slå av telefonen. Så lenge telefonen er på, øker sjansen for permanent skade kontinuerlig.
 1. Fjern dekselet. Hvis telefonen din har et deksel, fjern det først. Dekselet kan fange opp vann mot telefonens kropp, der det kan trenge inn i enheten.
 1. Fjern SIM-kortet. Hvis telefonen din har et SIM-kort, bruk en binders eller et verktøy for å fjerne SIM-skuffen og ta ut kortet. Tørk av SIM-kortet forsiktig og sett det til side.
 1. Fjern batteriet. Hvis du kan fjerne det, tørk av batteriet forsiktig og sett det til side. La også batteridekselet være av, da det vil gjøre det lettere for telefonen å tørke ut. Mange telefoner har batterier som ikke er lett tilgjengelige. Hvis batteriet ditt ikke kan fjernes, kan du hoppe over dette trinnet.
OBS! Ikke gjør disse tingene
Bruk aldri en hårføner, mikrobølgeovn, stekeovn eller andre varmekilder for å tørke en telefon etter å ha mistet den i vann. Dette inkluderer å la mobilen ligge i sola.

Du skal ikke koble telefonen din til strøm før du er sikker på at den er helt tørr.

Ikke legg telefonen din i ukokt ris eller couscous. Hvis det er mye fuktighet ekspanderer risen og du utsetter også telefonen din får flere mineraler som kan komme seg inn.
 1. Fjern alt annet du kan. Hvis telefonen din har en intern stylus eller noen andre rom eller deksler, fjern dem. Du vil åpne opp telefonen så mye som mulig for å la den tørke.
 1. Rist forsiktig på telefonen. Hold telefonen godt, og rist den forsiktig for å få vann ut av ladeporten, høyttalerne, fysiske knapper, hodetelefonkontakten, SIM-kortsporet og andre åpninger. Hvis det kommer ut vann, tørk det bort med mikrofiberkluten.
 1. Sjekk om telefonen fungerer. Etter at 24 til 48 timer har gått, kan du sette batteriet tilbake og sjekke om telefonen fungerer.
 1. Tørk av telefonen. Fjern eventuelt gjenværende vann fra utsiden av telefonen. Vann som trenger inn i telefonen er den virkelige faren, så du vil ikke etterlate noe vann på telefonen som kan komme inni. Hvis det er mulig, rengjør telefonen med en myk mikrofiberklut for å unngå riper på skjermen.
 1. Legg telefonen i et tørkemiddel. Hvis du har tilgang til silikagel, som kommer i små poser med mange nye elektroniske produkter, bruk det. Hvis ikke kan du finne tørkemidler i de fleste dagligvarebutikker.
 1. La telefonen være i fred i 24 til 48 timer. Motstå fristelsen til å slå på telefonen umiddelbart, og la den ligge i det absorberende stoffet i minst en hel dag. Hvis du legger merke til at det absorberende stoffet du bruker har tatt opp mye vann, bytt det ut med nytt materiale hvis det er mulig.
 1. Unngå å la telefonen ligge i et fuktig område. Hvis luften er fuktig, vil ikke vannet i telefonen kunne fordampe.

Hvis telefonen fungerer, bør du vurdere å sikkerhetskopiere bildene og annen data umiddelbart, i tilfelle telefonen har fått varige skader. Selv om telefonen virker ok, kan mineraler fra vannet tørke inne i enheten og potensielt reagere med materialer i telefonen. På en telefonreparasjonssjappe kan de demontere hele enheten, la den tørke grundig, rense den og erstatte eventuelle skadede deler. Omtrent 80% av telefonene blir reddet på denne måten.

Hvis telefonen ikke fungerer etter at du har latt den tørke helt, kan den være tapt. En profesjonell kan imidlertid kanskje hente ut data fra telefonen, så bildene og videoene dine går kanskje ikke tapt. Apple godtar også vanndamagede telefoner som bytteobjekter til redusert verdi, så det kan være et alternativ for å få en ny telefon uten å betale full pris.