Hvordan finne gratis ulisensierte bilder til ditt neste prosjekt
Å finne gode bilder som både er gratis og ulisensiert på internett kan være utfordrende. Men det finnes flere ressurser som kan gjøre prosessen litt enklere. I denne artikkelen viser vi deg hvor du lett kan finne bilder som du kan bruke fritt – både til personlige og kommersielle formål.
Google BilderGoogle bilder har et stort arkiv med mange bilder å velge om fra rundt om i verden. Men få vet kanskje at det lett lar seg gjøre å finne bilder du kan bruke lovlig kun med et enkelt søk på Googles søkemotor. Slik går du frem:
1.Gå inn på googles søkemotor og velg søkeord du er ute etter. Etter du har klikkket på søk, velg Bilder som kategori under søkefeltet.
2.Når du er inne på bildesøk finner du flere valg rett over søkeresultatene. Du kan velge mellom Størrelse, Farge, Bruksrettigheter, Type, Publiseringstid og Avansert Søk. Velg Bruksrettigheter.
3.På bruksrettigheter kan du velge Creative Commons-lisenser. Dette velget filtrerer bildesøket ditt sånn at du kun får opp bilder du har tillatelse til å bruke.
Usikker på hva Creative Commons lisenser vil si? Enkelt forklart er Creative Commons er en rekke lisenser som gir deg tillatelse til å bruke andres verk – med eller uten visse betingelser. For eksempel kan en fotograf gi tillatelse til at bildene deres blir brukt av andre så lenge de gir fotografen kreditt. Et annet eksempel er at de kan brukes så lenge de ikke blir brukt kommersielt. Andre igjen vil kunne si i lisensen at du ikke får lov til å gjøre noen endringer på bildet. Vi anbefaler at du sjekker nøye etter på nettsiden som tilbyr bildet for betingelser før du laster ned bildet og bruker det..
Tillater kopiering, endring distribuering og bruk av verket til personlig eller kommersielt bruk. Skaperen skal krediteres.
2. CC BY-SA (Attibution-ShareAlike)Samme som CC BY, men krever at nye verk basert på opprinnelig verk ligger under samme lisens og skal krediteres.
3. CC BY-ND (Attribution-NoDeratives)Tillater bruk både kommersielt og personlig så lenge skaper krediteres. Modifikasjoner er ikke tillat.
4. CC BY-NC (Attribution-NonCommercial)Tillater bruk både kTillater kopiering, endring, distribuering av verket for ikke-kommersielle mål, så lenge skaperen krediteres. ommersielt og personlig så lenge skaper krediteres. Modifikasjoner er ikke tillat.
Kombinerer kravene til 2 og 4. Verket kan endres og brukes ikke-kommersielt, og skal krediteres og distribueres under samme lisens som opprinnelig verk.
6. CC BY-NC-ND (Attribution-NonCommercial-NoDerivatives)Dette er den mest restriktive lisensen. Verket kan kun deles, uten modifikasjoner, og for ikke-kommersielle formål. Kreditering er påkrevd.
7. CC0 (No Rights Reserved/Public Domain Dedication)En type lisens som lar hvem som helst bruke verket til ethvert formål uten noen form for restriksjoner. Verket kan kopieres, endres, distribueres og brukes kommersielt uten tillatelse eller kreditering av skaperen.
Mange nettsider har store arkiver med bilder du kan benytte deg av. De fleste har lisenser og abonnement du kan bruke for å få tilgang til bildene de tilbyr. Følgende sider tilbyr bilder som er gratis å bruke. Vi anbefaler likevel å dobbeltsjekke enkeltbilder for Creative Commons Lisenser du kanskje bør være obs på. Her er de mest populære:
- Pixaby (tilbyr over en million bilder og videoer innenfor CC0 lisensen
- Unsplash (har høykvalitetsbilder du ikke trenger å kredittere)
- Pexels (Har en stor samling av gratis bilder under CC0 lisensen. kanskje det mest kjente arkivet for å finne gratis bilder)
- Flickr (her kan du bruke avanserte instillinger for å søke på bilder med filtreringen Creative Commons lisens som lar deg bruke bilder til kommersiell bruk
Wikimedia Commons er en stor, åpen database med millioner av bilder, videoer, lyder og andre mediefiler som er gratis å bruke. De er enten i offentlig domene eller lisensiert under Creative Commons eller andre frie lisenser, som betyr at de kan brukes og deles fritt av alle. Wikimedia Commons er, som du kanskje kan gjette av navnet, en del av Wikimedia familien som også inkluderer Wikipedia. Sjekk siden ut her.