Red Lens Sunglasses on Sand Near Sea at Sunset Selective Focus Photography

Unngå tyveri og svindel på ferie

Ferie er en tid for å slappe av, utforske nye steder og skape varige minner. men det kan også gi muligheter for tyveri og svindel hvis du ikke er årvåken. Her er noen nyttige tips for å unngå uhell i utlandet.

Sikre dokumenter og verdisaker
Bruk pengebelte

En form for pengebelte eller nakkepung som kan bæres under klærne er en utmerket måte å holde kontanter, kredittkort og andre viktige dokumenter trygge fra lommetyver.

Kopier viktige dokumenter

Lag fysiske kopier av pass, visum og andre nødvendige dokumenter. Oppbevar disse kopiene separat fra originalene. Vi anbefaler også å ta digitale kopier og oppbevare dem i epost, skylagring eller andre trygge steder som du er komfortabel med.

Ha et øye på tingene dine til enhver tid

Ikke la Mobilen, kameraet eller andre verdisaker ligge uten tilsyn. Tyver kan ta mobilen din fra et bord på sekunder.

Lås inn verdisakene

Bruk hotellsafen for å oppbevare verdisaker du ikke trenger å bære rundt med deg. Eksempler på dette er ekstra kontanter, verdisaker eller elektronikk.

Vær forsiktig med teknologi
Bruk skjermlås

Bruk en skjermlås som mønster, PIN-kode eller biometrisk identifikasjon j(som fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning) for å beskytte informasjonen på mobilen din.

Aktiver tofaktorautentisering

For ekstra sikkerhet kan det være lurt å aktivere tofaktorautentisering (2FA) for de viktige kontoene dine. Dette beskytter mot uautorisert tilgang fra potensielle hackere eller tyver.

Sikkerhetskopier mobilen

Hvis mobilen din likevel skulle bli stjålet er det viktig å ha all informasjonen du hadde fra enheten tilgjengelig slik at du har tilgang til all data du trenger.

Bruk sporingsenheter

Installer en sporingsapp som «Find my Phone» på telefonen din. Dette kan hjelpe deg med å finne telefonen hvis den blir borte eller glemt.

Oppdater programvaren din

Sørg for at alle enhetene dine har den nyeste programvaren og sikkerhetsoppdateringer installert. Det vil redusere risikoen for at enhetene skal bli utsatt for kjente sårbarheter som hackere kan bruke til å få kontroll over telefonen din.

Vær forsiktig med app-tillatelser

Vær oppmerksom på hvilke tillatelser apper ber om, spesielt apper du laster ned mens du er på reise. Ikke gi tilgang til sensitive data hvis det ikke er helt nødvendig.

Bruk lokalt SIM kort

For å unngå høye roamingkostnader og for å ha bedre kontroll over mobildata, vurder å bruke et lokalt SIM-kort. Dette kan også gi bedre nettverkssikkerhet og er et godt alternativ hvis du reiser langt eller blir borte lenge.

Slå av Bluetooth når den ikke er i bruk

Bluetooth kan være en inngangsport for hackere til å få tilgang til enheten din. Slå det av når du ikke bruker det.

Unngå usikre Wi-Fi nettverk

Offentlige Wi-Fi nettverk er ofte usikre. Unngå dem for bruk av nettbank, shopping eller andre omstendigheter hvor du bruker sensitive data. Hvis du må, bruk et Virtual Private Network (VPN) for å kryptere internettforbindelsen din.

Mange enheter er satt opp til å automatisk koble seg til kjente Wi-Fi-nettverk. Deaktiver denne funksjonen for å unngå å koble deg til usikre nettverk uten å være klar over det.

Vær årvåken på travle steder med mye folk
Bruk mobilen i korte perioder

Hvis du trenger å ringe eller bruke telefonen i gata, sjekk rundt deg for å se hvem som er i nærheten. Vær rask så du ikke blir distrahert. Pass på at ingen kan komme bakfra og ta mobilen din. Ikke tekst eller bruk mobilen din mens du går. Du vil ikke kunne se hva som foregår rundt deg.

Hold vesken lukket og foran deg

Bruk vesker som lukkes med glidelås og bær dem foran kroppen.

Unngå å vise frem verdisaker

Hold dyre gjenstander som mobiler, kameraer og kontanter utenfor syne, spesielt i områder med større folkemengder eller steder du er ukjent med.

Vær oppmerksom på distraksjoner

Tyver jobber ofte i team og bruker distraksjoner for å stjele fra deg. Vær årvåken hvis noen støter på deg eller tar kontakt med deg på noen måte.