Nyheter Header Qrscam

Varsel om QR skamming

FTC advarer mot økt QR-kode svindel. Qr-koder blir utnyttet for å stjele informasjon. Les mer om hvordan du kan beskytte deg.

USAS føderale handelskommisjon (FTC) advarer om økt bruk av QR-koder i svindelforsøk. QR-koder, digitale strekkoder du skanner med mobilkameraet, brukes av mange aktører. Restauranter, parkeringshus og andre bruker dem slik at du enkelt kan åpne menyer, foreta betalinger eller registrere deg inn som bruker. Dessverre utnytter svindlere dette ved å blant annet lime falske QR-koder over ekte koder – spesielt på parkeringsautomater.

E-poster med QR-koder er også et økende problem. Svindlere prøver å stjele passord eller installere skadelige programvare ved å lure deg til å skanne QR-koden. De vil legge til informasjon designet til å få deg til å skanne koden uten å tenke så mye over saken. For eksempel kan de utgi seg for å være posten som ber deg om å skanne koden slik at pakken kommer til rette. En grunn til at QR-kode nå blir brukt er at fordi koden er et bilde, kan vanlig sikkerhetsprogramvare ikke alltid oppdage at det er en farlig lenke. Derfor advarer FTC om å være forsiktige. Tidligere har også FBI kommet med lignende varsler. Også her i Norge er det viktige å være på vakt, selv om problemet enda ikke er så stort som i andre land.

Her er noen tips fra FTC og FBI

  • Sjekk alltid at QR-koden fører til den offisielle nettsiden du forventer. Noen ganger kan svindelnettsteder se ekte ut selv om de er falske. Tar du en god titt på lenkenavnet, vil du kunne se forskjellen.
  • Skriv inn passord og betalingsinformasjon etter at du har sjekket og forsikret deg om at QR-koden førte deg til rett sted.
  • Når du skal skanne QR-koder på menyer eller parkeringsautomater, se etter endringer eller klistremerker rundt og på koden.
  • Vær forsiktig med QR-koder i mail. E-poster fra seriøse aktører bruker sjelden QR-kode. Dette kan være et tegn på svindel.
  • Unngå å installere egne QR-kode skannere på telefonen din med mindre du virkelig trenger det. De nyere smarttelefonene har vanligvis innebygd skannere på kameraappen som er tryggere.
  • QR-koder som brukes til to-faktor autentisering kan gi bort hemmelige koder. Ikke del disse kodene med noen, og registrer nettsiden på nytt om QR-koden blir synlig for andre.

Les mer hos FTC:

Qr Code Scams Graphic 1200x630 En